Dünya dışı akıllı yaşam formunun varlığına dair büyük umut taşıyan ve son günlerde oldukça konuşulan ‘Tabby’s Star’ (Tabby Yıldızı) üzerinde yeni bir kararma görüntülendi.

Gök cisimlerinde çok görülmeyen bir şekilde, üzerinde devamlı fakat düzensiz kararma meydana yıldız, uzun zamandır astronomlar tarafından gözlemleniyor ve hadisenin altında neler olabileceği üstünde çalışmalar gerçekleştiriliyor. Öyle ki sırrını çözemediğimiz tüm uzaysal vakalarda olduğu gibi, Tabby Yıldızı’nda meydana gelen bu olay karşısında da, dünya dışı akıllı uygarlıkların var olduğuna yönelik pek çok fikir yürütüldü.

Tabby Yıldızı’nı keşfeden ve epeydir gözlemler yapan Louisiana Devlet Üniversitesi’nden bilim insanı Tabetha Boyajian, yaşanmış olan son değişikliğin, 2013 yılından bu yana kayıt altına alınan bütün değerlerden farklı olduğunu ve %5 ile %10 arasında bir ışık kaybının meydana geldiğini belirtti. 16 Mart’ta yıldız üzerinde mühim bir ışık kaybı oluşmaya başladığını, 22 Mart’ta düzene giren durumun 26 Mart’ta yine terse döndüğünü ve yıldızın bugüne kadar yaşamış olduğu bütün değişikliklerden çok fazla miktarda değişiklik yaşadığını dile getiren Boyajian ve ekibi, durumun sebebi üzerinde ise hala araştırmalarını devam ettirdiklerini beyan ettiler.

Konuyla ilgili kesin bir bilgi olmasa da, bilim adamlarının sunmuş olduğu olası nedenler var. Aslına bakarsak bu gibi değişimler, yıldız ile Dünya arasında hareket eden gezegenler nedeniyle meydana gelebilir fakat durumun kararsız ve düzensiz bir halde vuku bulması bu ihtimali zayıf bırakıyor. Öteki bir ihtimal ise, yıldızın civarlarındaki bir gezegeni yutması veya kuyruklu yıldızların tesiri olabileceği yönünde. Lakin son açıklamalara göre nedenin büyük ihtimalle toz bulutları olduğu düşünülüyordu. Tabii ki, sıkça konuşulan fakat gerçekliğine yönelik şimdiye kadar hiçbir somut kanıt bulunmayan (ya da kamuya sunulmayan) bir teori de, yıldızın dünya dışı akıllı varlıklarca kullanılan güneş panelleriyle dolu olması. Ancak senelerdir çalışmalar yapan bilim insanlarından bu fikre katıldığını dile getiren yok.